Regio

Droogte en de gevolgen voor de natuur

De meeste grondwaterstanden in ons land zijn op dit moment nog normaal. Dit is vooral te wijten aan het extreem natte voorjaar. “De grondwatervoorraden zijn nog redelijk op peil en veel gewassen kunnen op eigen kracht nog water vinden” aldus een woordvoerder van het Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO).

Toch wordt het op sommige plekken in ons land wel echt een stuk droger. Dit is ook goed te zien aan bijvoorbeeld de bermen langs de wegen die steeds vaker geel en groen kleuren. Ook vele zandgronden zijn inmiddels aan het verdrogen, vele gronden worden daarom ook al dagelijks beregend.

Daarnaast verdrogen steeds meer grassoorten, mede omdat zij het meeste water uit de toplaag van de bodem halen. Hier zit echter wel een klein lichtpuntje aan voor de mensen met hooikoortsklachten. Doordat de grassoorten verdrogen worden er uiteindelijk stukken minder pollen geproduceerd.

Het waterpeil van zowel de Rijn als de Maas is al een tijdje flink aan het dalen. Zo is de Rijn inmiddels onder de 8 meter boven NAP terechtgekomen en dat is veel lager dan gemiddeld. Toch zitten we nog ver weg van het recorddroge jaar 1976, maar ook in 2020 en 2022 was de waterstand in de grote rivier een stuk lager. Naar verwachting blijven de rivierstanden de komende tijd iets dalen, maar zal het geen problematische waarden aannemen.

Berend van Straaten weeronline/ foto shutterstock