Dit moet je weten over Nederlandse energieleveranciers
Als je in Nederland verhuist naar bijvoorbeeld Meppel, heeft je nieuwe woning hoogstwaarschijnlijk een werkende elektriciteits- en gasaansluiting. Wel ben je verplicht een gas- en elektriciteitscontract aan te vragen en een geschikt nutsbedrijf te vinden, ook wel ‘energieleverancier’ genoemd. Nederland heeft ruim 45 energieleveranciers die elk verschillende contracten en voorwaarden aanbieden. Over de leveranciers van energie in Nederland kun je hieronder meer lezen!
Geprivatiseerde markt
De energiemarkt in Nederland is in 2004 geprivatiseerd. Sindsdien zijn consumenten vrij om hun eigen energieleverancier te vergelijken en te kiezen. Dit opende een nieuwe markt met sterke concurrentie. Tarieven, voorwaarden en klantenservice kunnen per energieleverancier verschillen. Er zijn echter autoriteiten die eerlijke praktijken en tarieven voor alle consumenten reguleren. Verder zijn energieleveranciers wettelijk verplicht om alle nieuwe klanten te accepteren. Alle energieleveranciers staan bovendien onder toezicht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Deze organisatie zorgt voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven en beschermt de consumentenbelangen. Energieleveranciers in Nederland bieden een vrij grote verscheidenheid aan energiecontracten aan. De belangrijkste verschillen worden hieronder toegelicht.
Prijs en verbruik
De totale energiekosten bestaan ??uit een eenheidsprijs voor gas (in kubieke meters), een eenheidsprijs voor elektriciteit (in kWh) en enkele vaste kosten zoals belastingen en een netwerkvergoeding. De grootste prijsverschillen zitten in de eenheidsprijs. Sommige energieleveranciers bieden een contante bonus aan nieuwe klanten die een vast contract afsluiten. Je kunt een energievergelijkingswebsite gebruiken om een solide en betaalbaar contract te vinden waardoor je dus in staat bent om geld te besparen bij het kiezen van een energieleverancier.
Type contract
Er zijn contracten met een vast tarief, bijvoorbeeld voor één, twee of drie jaar. Wanneer je voor dit type contract kiest, verandert het tarief niet in de tijd. Er zijn ook variabele contracten met een tarief dat elk half jaar kan veranderen. Je profiteert als de marktprijzen dalen, maar je betaalt meer als de prijzen op de energiehandelsmarkt stijgen. Een vast contract van 1 jaar biedt in de meeste gevallen de beste tarieven en wordt daarom over het algemeen aanbevolen door experts.
Voorwaarden
Energieleveranciers hebben voorwaarden voor elk type contract. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, bijvoorbeeld wanneer je van plan bent om over te stappen naar een andere leverancier. Let daarom op het volgende:
- Moet je een boete betalen als je de energierekening niet op tijd betaalt?
- Welke betaalmethoden zijn van toepassing en zijn er extra kosten aan verbonden?
- Krijg je een boete als je voor het einde van je contract overstapt van energieleverancier?
- Wat gebeurt er als het contract afloopt? Wordt het automatisch verlengd?
Hernieuwbare energie
Verschillende energieleveranciers in Nederland bieden hun klanten de mogelijkheid om te kiezen voor duurzame (groene) energie. Het is echter belangrijk om te vermelden dat niet alle elektriciteit in Nederland wordt opgewekt met hernieuwbare energiebronnen. Sommige bedrijven kiezen ervoor om elektriciteit, opgewekt door waterkracht, uit Scandinavië te importeren. Andere bedrijven leveren alleen elektriciteit die wordt opgewekt door Nederlandse windmolens of biomassa. De energieleverancier kan meer informatie geven over de herkomst van de elektriciteit.