Cultuur

De strijd van Indonesische vrouwen in Lichter dan ik

Opnieuw voorstelling over de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale overheersing. Zaterdag 16 oktober a.s. in Schouwburg Ogterop in Meppel. Informatie www.schouwburgogterop.nl

Twee jaar geleden waren de reacties van zowel pers als bezoekers op de voorstelling De tolk van Java, naar het boek van Alfred Birney, overweldigend. Producent Korthals Stuurman (voorheen Hummelinck Stuurman) brengt opnieuw een voorstelling waarin de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale overheersing centraal staat: Lichter dan ik, naar de roman van Dido Michielsen.

Esther Scheldwacht bewerkte het boek Lichter dan ik tot een theaterstuk. In dit aangrijpende verhaal ontvlucht een jonge vrouw de standenmaatschappij van Indonesië en kiest haar eigen pad. Als zij vervolgens als njai, oftewel huishoudster en minnares van een Hollander, een dochter op de wereld zet, blijkt de vader hun relatie noch de dochter te willen erkennen. Noodgedwongen geeft zij haar moederrol op om een betere toekomst te bieden aan haar dochter, die door haar gemengde bloed en daardoor ook lichtere huidskleur de kans heeft meer status te verwerven. Deze onvrijwillige, ingrijpende keuze zal haar de rest van haar leven achtervolgen.

Lichter dan ik biedt vanuit het perspectief van de vrouw een blik op de strijd die vele Indonesische vrouwen hebben gestreden tijdens de koloniale overheersing. De voorstelling wordt net als De tolk van Java geregisseerd door de jonge regisseur Olivier Diepenhorst. Esther Scheldwacht, Denise Aznam en Tara Hetharia spelen de vrouwenrollen en Kees Hulst en Thomas Cammaert nemen de mannenrollen voor hun rekening.

Foto Annemieke van der Toght