Ondernemend

De noodzaak van een veiligheidstraining op de werkvloer

Commerciële partnerbijdrage

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Zeker wanneer het gaat om werken op grote hoogte in de bouw of in de industrie met gevaarlijke stoffen, is een VCA veiligheidstraining van levensbelang. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Ben je in het bezit van een dergelijk certificaat, dan laat je als onderneming zien dat je voldoet aan de vereisten op het terrein van veiligheid, gezondheid en milieu. Waarom is een veiligheidstraining nodig? We zetten de belangrijkste redenen op een rij.

Minder ongevallen op het werk
Met een veiligheidstraining leren de personeelsleden om veilig te functioneren en risico’s zoveel mogelijk te minimaliseren. Hierdoor ontstaan er minder blessures en ongelukken op het werk.

De juiste kennis over veiligheidsregels
Door een veiligheidstraining te volgen, leer je alle regels en procedures rondom veilige bedrijfsprocessen. Deze kennis en vaardigheden kun je meteen in de praktijk toepassen.

Effectiever en productiever werken
Door bedrijfsrisico’s te minimaliseren, werkt het personeel sneller en efficiënter. Aangezien ongelukken en blessures worden vermeden, ontstaat er een aanzienlijke tijdsbesparing. Hierdoor werkt de onderneming productiever.

Een beter imago door veiligheidstrainingen
Het VCA-certificaat laat zien dat je als bedrijf de veiligheid van werknemers hoog in het vaandel hebt staan. Hierdoor versterk je het imago van je onderneming.

Wettelijke verplichting voor een veiligheidstraining
In sommige sectoren is een VCA-certificaat volgens de wet verplicht. Het gaat hierbij om organisaties waarin risicovolle taken worden uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn constructiewerkzaamheden in de bouw, productieprocessen binnen fabrieken en bij installaties. Onderzoek als werkgever daarom altijd of een VCA certificaat verplicht is, zodat je boetes voorkomt.

Waaruit bestaat de veiligheidstraining?
De veiligheidstraining voor het B-VCA-examen bestaat uit een e-learning programma, waarbij je op afstand de complete opleiding zelfstandig doorloopt. Je volgt de training in je eigen tempo, en kunt op elk tijdstip beginnen. Door middel van een flinke hoeveelheid oefenopgaven doe je de benodigde kennis op. Vervolgens kun je een klassikale trainingsdag volgen. Hierbij neem je eerst de lesstof uitvoerig door. Daarna kun je al je vragen stellen over het proefexamen. Aan het einde van de dag maak je het PBNA-examen.

Behaal het examen met een zorgvuldige veiligheidstraining
Na afloop van de training behaal je het diploma Basisveiligheid VCA. Ook is het mogelijk om je diploma met tien jaar te verlengen. In totaal zijn er 33 toetsingscentra in ons land waar je het examen kunt behalen. Met het diploma laat je zien dat je binnen jouw organisatie de werkzaamheden veilig kunt uitvoeren en de bedrijfsrisico’s kunt beperken.