Ondernemend

Dalend condoomgebruik bij jongeren: een gevaarlijke trend

Commerciële partnerbijdrage

Het condoomgebruik bij jongeren is de afgelopen jaren gedaald. Vooral studenten en jongvolwassenen blijken steeds minder warm te lopen voor het condoom. Volgens een recent onderzoek blijkt dat het percentage meisjes dat altijd een condoom gebruikt met een losse partner, is gedaald van 36% naar 32%. Dit is zorgwekkend, gezien de risico’s. Het gaat over meer dan het risico op een ongewenste zwangerschap, want ook het risico op een soa blijft groot.

Lage risicoperceptie en een gebrek aan kennis
Een van de voornaamste redenen voor de daling van het condoomgebruik is een lage risicoperceptie. Veel studenten zien de gevaren van onveilig vrijen niet in. Een lage risicoperceptie is eigen aan de jonge leeftijd en manifesteert zich ook op andere domeinen, bijvoorbeeld als het over onveilige verkeersdeelname of alcoholmisbruik gaat. Daarnaast is er vaak een gebrek aan kennis over de gevolgen van onveilig vrijen. Informatie is eenvoudig online te vinden, bijvoorbeeld op de website Soatest Rotterdam. Maar deze informatie wordt door jongeren vaak onvoldoende geraadpleegd. Zonder deze kennis, nemen jongeren gemakkelijker risico’s.

Een andere belangrijke factor is de sociale norm. Wanneer onveilig vrijen als normaal wordt beschouwd binnen een bepaalde groep, is de kans groter dat individuen deze norm volgen. Het is daarom belangrijk om de dialoog over veilig vrijen te openen en jongeren te informeren over de risico’s die hier onlosmakelijk aan verbonden zijn.

Risico’s van onveilig Vrijen
Onveilig vrijen houdt verschillende risico’s in. In de eerste plaats is er het risico op een ongewenste of ongeplande zwangerschap, iets wat het leven van jongeren drastisch kan veranderen. Bovendien is een zwangerschap op jonge leeftijd vaak extra belastend, zowel fysiek als mentaal. Jongeren zijn nog helemaal niet klaar voor de start van het gezinsleven en vaak staan meisjes er uiteindelijk alleen voor. Een ander belangrijk risico van onveilig vrijen, is het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Soa’s kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals onvruchtbaarheid en in sommige gevallen zelfs kanker. Het is daarom cruciaal om je regelmatig te laten testen op soa’s, met name als je onveilig hebt gevreeën.

Soatest laten uitvoeren na onveilig vrijen
Een soatest is de enige manier om zeker te weten of je al dan niet een soa hebt opgelopen. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij je huisarts of de GGD, maar er zijn ook anonieme online opties beschikbaar. Via Soapoli-online.nl kun je bijvoorbeeld eenvoudig en anoniem een soatest bestellen. Je neemt de test dan thuis af en bezorgt deze vervolgens aan een laboratorium. Je hoeft voor het analyseren van je soatest Amsterdam of Meppel niet te verlaten, want je stuurt het gewoon met de post op. Binnen enkele dagen kun je het resultaat al bekijken in het uitslagenportaal van de website.

Werken aan betere kennis over soa’s en de risico’s van onveilig vrijen
Het afnemen van condoomgebruik is een zorgwekkende trend met potentieel ernstige gevolgen. Het is essentieel om bewustzijn te creëren over de risico’s van onveilig vrijen. Zowel scholen als ouders en jongerenwerkers spelen hierin een belangrijke rol. Door open te zijn over dit onderwerp en betrouwbare informatie te verstrekken, is het mogelijk om de trend om te keren en te werken aan een gezondere en veiligere seksuele gezondheid voor iedereen.

Foto: www.pexels.com