Circulair theater moet extra fondsen én besparing opleveren
De nieuwe schouwburg Ogterop in Meppel wordt circulair gebouwd. Voor die ambitie trekt de gemeente het bedrag van 1 miljoen euro uit. Wethouder Henk ten Hulscher hoopt hiermee meer fondsen te vinden die zijn plannen willen steunen met een financiële bijdrage. Daarnaast scheelt het jaarlijks in de boekhouding.
Ogterop gaat op de schop. Op de klassieke hoofdzaal na, wordt alles gesloopt en opnieuw opgebouwd. Er wordt steeds meer duidelijk hoe dat moet gebeuren. Eén van de ambities is het bouwen van het eerste circulaire podium van Nederland. Meppel wil daarbij materialen gebruiken die goed blijven. Zodat de materialen bij eventuele sloop in de verre toekomst opnieuw gebruikt kunnen worden. De bouwmaterialen zijn dan geen afval, maar grondstoffen voor een nieuw gebouw.
Wethouder Ten Hulscher noemt het een ‘icoonproject’. “Dit biedt een mooie kans om het voorbeeld te geven”, zegt hij. De reden dat hij dit enthousiasme probeert over te brengen staat in verband met een van zijn grootste uitdagingen: het zoeken van sponsors.
De gemeenteraad van Meppel gaf Ten Hulscher groen licht voor project-Ogterop, ter waarde van 18 miljoen euro. De voorwaarde: zorg dat externe partijen daarvan 5 miljoen betalen. Een deel daarvan hoopt Ten Hulscher nu te vinden bij sponsors, donateurs en subsidies in de duurzaamheidshoek vanwege dit circulaire voornemen.
Er is nog een ander financieel aspect. Een duurzame schouwburg levert ook een besparing op. “Je gaat het project op een andere manier afschrijven”, vervolgt Ten Hulscher. “Normaal schrijf je gebouwen in dertig jaar af naar nul euro en die kosten vind je elk jaar terug op de balans. Dit gaan we niet naar nul afschrijven, omdat een deel van de materialen nog geld waard blijft. Dat is voor de gemeente een jaarlijkse besparing.”
Het circulaire aspect kost wel 1 miljoen euro extra. “Maar als 10 procent van het gebouw straks nog waarde heeft, is dat op dit project al een besparing van 1,8 miljoen”, aldus de wethouder.