Basisscholen Westerveld duiken in Plastic Soep
Basisschoolkinderen en leerkrachten in de gemeente Westerveld duiken dit schooljaar in ‘Plastic Soep’. Plastic Soep is een project om op een verdiepende en kwalitatieve manier cultuureducatie te bieden, waarbij kinderen leren kijken naar de wereld om zich heen en zo hun blik verruimen. Doel is ook om met plezier stimulerend bezig te zijn met de ontwikkeling van creativiteit. Het betreft een doorgaande leerlijn voor alle groepen met vakoverstijgende verbindingen tussen erfgoed, theater, muziek, beeldend en literatuur en wereldoriëntatie en natuur.
Het project, dat onderdeel is van Kunst en Cultuur Traject Westerveld, is een samenwerking tussen de scholen, de gemeente Westerveld en culturele partners en natuurorganisaties. Alle groepen van de basisscholen bezoeken de tentoonstelling ‘Plastic Soep’ in het Miramar Zeemuseum in Vledder en Museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Daarnaast zijn er beeldend lessen waarin kinderen hun eigen onderwaterwereld maken van verzameld schoon afval.
In de workshop ‘Plastic daar zit muziek in’ maken de kinderen muziekinstrumenten van afvalproducten en muziek met plastic instrumenten. Daarnaast volgen de kinderen van groepen 3, 4 en 5 een workshop illustreren rond het boekje ‘Flessenpost’, waarin diepzeedieren te maken krijgen met plastic vervuiling en afval in hun leefgebied. De groepen 6, 7 en 8 krijgen een schrijversbezoek van Thomas Leerink die vertelt over zijn boek ‘Gek op Trek’, over trekvogels en het belang van schone zeeën.
Leerkrachten hebben deskundigheidstrainingen gevolgd in de vakken muziek en beeldend waarin onder meer plastic afval werd omgetoverd tot lampionnen en decoratiematerialen.
Het project ‘Plastic Soep’ is ontwikkeld door de werkgroep Cultuureducatie Primair Onderwijs Westerveld in samenwerking met Scala Centrum voor de Kunsten, K&C, Miramar Zeemuseum, Museum De Proefkolonie Frederiksoord, Bibliotheek, DOK2a theater/workshops/muziek en terILLUTRATIE, met medewerking van IVN natuureducatie Westerveld, NME, Plastic Soup Foundation, NIOZ en GKB.
Foto Jacomijn Schellevis