Bakkerij Pandriks Meppel komt in handen van Frans miljardenbedrijf Bridor
Bakkerij Pandriks Bake Off in Meppel is overgenomen door het Franse Bridor. Bij Pandriks bakken ze zo’n twaalf à dertien miljoen afbakbroodjes per week. Voor Meppel verandert er met de overname verder niet zo veel. “De naam Pandriks blijft nog op de gevel hangen.” Onder de Franse vlag gaat het als een ‘stand-alone’-vestiging verder. In Meppel werken zo’n 275 mensen in de bakkerij. Daarnaast heeft het Meppeler bedrijf een vestiging in Duitsland waar momenteel zo’n 125 mensen werken.
Doorgroeien naar buitenland
“We willen blijven groeien”, zegt Peter van den Berg, directeur van Pandriks. Zo voert hij volgende week gesprekken om in Groot-Brittannië een fabriek te openen, en hij wil ook in de Verenigde Staten een locatie beginnen.
“De overname van Bridor maakt dat allemaal wel wat makkelijker. Zij hebben daar al een uitgebreid netwerk. Bridor is de wereldwijde koning van de croissants.” Waar Pandriks een jaarlijkse omzet draait van 150 miljoen euro, draait het Franse Bridor een jaarlijkse omzet van 3 miljard euro. Bridor heeft negen fabrieken in de wereld, onder meer in Frankrijk, China en Verenigd Koninkrijk.”
In 2021 breidde Pandriks in Meppel uit met 13.000 vierkante meter, waar het voorheen nog geen 5.000 vierkante meter was. De uitbreiding hield in dat er 10 miljoen extra broodjes gebakken konden worden per week. De investering van 35 miljoen euro betekende dat er in Meppel de grootste afbaklijn van Europa staat.
Inmiddels is het bedrijf nu in Duitsland aan het uitbreiden. Dat gaat gepaard met een verdubbeling van het aantal werknemers.
Bridor
Het Franse Bridor is in 1988 opgericht door Louis Le Duff. Hij begon een bakkerij in Brest en breidde dat langzaam uit. “Dat werden tien winkeltjes, twintig winkeltjes. En bij iedere winkel werden zelf de croissants en pain au chocolat gebakken. Hij dacht dat het handiger was om die op één locatie te bakken”, vertelt Van den Berg. “Zo is Bridor begonnen.” Inmiddels heeft het Franse bedrijf negen bakkerijen in de wereld en werken er wereldwijd bij Bridor zo’n 4.500 mensen.
Stefan Klomp (RTV Drenthe)