Nieuws

18 miljoen onvoldoende voor nieuwe Schouwburg Meppel

Komt het wel goed met de verbouw van Schouwburg Ogterop in Meppel? Die vraag overheerst na de eerste rapporten over het grootschalige cultuurproject. Er ligt een plan om Ogterop voor 18 miljoen euro te verbouwen, maar dat bedrag is waarschijnlijk onvoldoende om alle wensen te realiseren. Dat betekent terug naar de tekentafel.

Schouwburg Ogterop ligt vlak bij het centrum van Meppel, aan het einde van de Stationsstraat met meerdere statige herenhuizen. Ogterop valt daar nu uit de toon: de uitstraling is niet statig en allerminst uitnodigend, hetgeen de gemeente en directie ook beseffen. Ook onderhoud werd de afgelopen jaren nauwelijks gedaan, die uitgaven werden opgespaard voor de grote renovatie. Daar merken bezoekers overigens niets van; de publieke ruimtes zien er keurig uit. Achter de schermen wordt het theater met kunst- en vliegwerk draaiende gehouden.

Vanaf de zomer van 2023 wordt Ogterop een jaar gesloten voor de verbouwing. Die werd vorig jaar vastgesteld. De gemeenteraad van Meppel ging akkoord met een plan ter waarde van 18 miljoen euro waarin eigenlijk alles gesloopt wordt behalve de klassieke, grote theaterzaal. Daar omheen komt nieuwbouw met foyer, kantoren, een nieuwe receptie en kleedkamers.

Probleem
De plannen uit 2021 worden momenteel financieel doorgerekend. Eén ding is wel al duidelijk: het huidige plan kan niet gerealiseerd worden voor 18 miljoen euro. Mede door de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie zijn de bouwkosten enorm gestegen. “Dit vormt een risico bij uitvoering”, schrijft wethouder Jeannet Bos.

In 2021 eiste de gemeenteraad van Meppel dat de gemeente ook andere partners vindt. Van de 18 miljoen euro moet 5 miljoen euro opgehaald worden bij externe fondsen zoals cultuurfondsen en de provincie Drenthe. Toenmalig wethouder Henk ten Hulscher raadde dit af; hij vond een bedrag van 3,5 miljoen realistischer en lijkt daarin gelijk te krijgen.

Wethouder Bos twijfelt eveneens 5 miljoen wel reëel is. “Duidelijk is dat die doelstelling op dit moment nog een risico is”, schrijft ze. “En in ieder geval een kwestie van lange adem.”

Terug naar de tekentafel
“We schrikken hier niet van”, zegt schouwburgdirecteur Natalie Straatman. “Dit zijn dingen die kunnen gebeuren. Het is financieel gewoon een bijzondere tijd.” Daarom wordt nu een kleiner plan uitgewerkt. Straatman: “We doen boodschappen met grote honger, maar een kleinere portemonnee. Dat betekent hard schaven aan de ambities, want we willen ons wel aan het budget houden. Mensen moeten dit echt niet zien als een of ander megalomaan plan, we zijn zo realistisch mogelijk. Ik kan niet zomaar alles doen wat ik maar leuk vind, hier zit een doordacht plan achter.”

De verbouwing van Ogterop uitstellen tot na de zomer van 2023 is volgens Straatman niet mogelijk. “De foyer en grote zaal staan er goed bij, het publiek heeft een goede ervaring. Daarom lijkt de noodzaak er niet, maar we hebben echt tijdsdruk. Elke dag zitten we in spanning, hopende dat er een dag voorbijgaat zonder dat iets kapotgaat.” Een voorbeeld is de hijsinstallatie voor decorstukken, boven het podium. Meerdere takels doen het niet. “Hij gaat continu kapot”, aldus Straatman. “Die lappen we telkens op, dus alle voorstellingen kunnen gewoon doorgaan. Maar de medewerkers kijken reikhalzend uit naar de dag waarop zoiets bij de grote renovatie wordt aangepakt.”

Nieuwe schouwburg kleiner
Hard schaven aan de ambities hoeft geen achteruitgang te betekenen, belooft Straatman. “Ik weet niet of we de huidige grootte kunnen behouden. Maar als we praktische zaken uit het huidige theater kunnen aanpakken, kunnen we al meer bereiken met minder ruimte.” Een tekortkoming is bijvoorbeeld het geluidslek tussen de grote zaal, en de kleine zaal. Momenteel kunnen de zalen nu niet tegelijk ingezet worden. Door dat op te lossen, wordt Ogterop efficiënter en kan het meer bezoekers ontvangen.

Ook krijgt het nieuwe Ogterop betere zalen, zodat ze vaker verhuurd kunnen worden aan bedrijven voor bijeenkomsten en vergaderingen. “Dat wordt steeds belangrijker voor ons, zoveel goede ruimtes heeft Meppel niet en wij kunnen dit goed gebruiken in de begroting”, aldus Straatman.

Architect uit Amsterdam
Voor het project heeft de gemeente extra personeel omdat het de ‘noodzakelijke capaciteit en expertise’ niet in huis had. Er is nu 470.000 euro uitgegeven aan een fondswerver die subsidie moet binnenhalen bij andere fondsen en goede doelen, mensen met kennis van inkoop- en aanbestedingstrajecten, onderzoekers, adviseurs en architecten.

Er zijn twee Amsterdamse architecten uitgekozen voor het project. Oscar Vos van het Amsterdamse bureau krft gaat het project doen met Paul de Ruiter. “Hun visie op het project en de aanpak voor onder andere historische verbinding en circulariteit gaven de doorslag”, meldt wethouder Bos.

Bestaansrecht
De vraag of Ogterop in Meppel wel bestaansrecht heeft, hoef je volgens Straatman niet te stellen. “Het gaat erg goed met de schouwburg. Onze campagnes slaan goed aan, waardoor we weer veel kaarten verkopen. De zaal zit elke voorstelling goed vol, en onze club Vrienden van Ogterop, een groep trouwe bezoekers, is gegroeid van 800 naar 1400 leden.”

Trots is Straatman op de grote variatie in voorstellingen. “Onlangs hadden we een grote productie van heel mooi Roemeens ballet, met een crew van wel 50 mensen. Zoiets hadden we al lang niet gehad, dus je weet niet of de mensen dit interessant vinden. Maar we verkocht 300 kaarten. Dat maakt me heel trots, mooi dat we zoiets in Meppel kunnen doen.”

Tekst en Foto RTV Meppel